Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Momsmiljarder upp i rök

Medlemsländerna beräknas under ett år ha förlorat 1 500 miljarder kronor i uteblivna momsintäkter. Sverige är bäst i EU på att få in moms.

Enligt uppgifter från EU-kommissionen uppgick under 2014 det så kallade momskapet – skillnaden mellan de beräknade intäkterna från moms och de faktiska intäkterna – till 160 miljarder euro, motsvarande 1 530 miljarder kronor. Som jämförelse ligger Sveriges statsbudget under ett år på runt 900 miljarder kronor.

EU:s skattekommissionär, den franske socialdemokraten Pierre Moscovici, anser att summan är oacceptabelt hög. Han uppmanar medlemsländerna att skynda på arbetet med ett förslag om samordning av momsen som kommissionen presenterade tidigare i april.

– Det nuvarande systemet är bedrövligt dåligt utrustat för att hantera problem med momsbedrägeri och felberäkningar, sade Moscovici i ett uttalande.

I genomsnitt låg momsgapet på 14 procent. Det största gapet fanns i Rumänien på 38 procent och det minsta i Sverige på lite drygt en procent. Sett i absoluta tal förlorade Italien störst momsintäkter: motsvarande 350 miljarder kronor.