Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S). Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ministern om handelsdebatten: Horribla lögner

EU- och handelsminister Ann Linde beskyller motståndare mot unionens handelsavtal med Kanada för att fara med osanning.

EU:s handelsavtal med Kanada, förkortat Ceta, förhandlades klart i slutet av 2014 men först nu får medlemsländernas parlament och EU-parlamentet ta ställning till dess godkännande.

I ett antal medlemsländer har motståndet mot det ännu ej färdigförhandlade handelsavtalet TTIP med USA spillt över i kritik mot Ceta-avtalet.

Miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson skrev så sent som i förra veckan en debattartikel i SvD där han kräver att det stoppas.

Men den svenska EU- och handelsministern Ann Linde (S) gick på måndagen hårt åt kritikerna.

Annons

– Det förkommer fullständigt horribla lögner i den debatt som pågår nu om att riksdagen inte skulle få fatta beslut och att det ska finnas domstolar som storföretagen bestämmer över. Det är bara lögner, sade Linde under en debatt i Europahuset i Stockholm.

Kritiker oroas för att avtalet gör det möjligt för storföretag att stämma stater för beslut som minskar deras vinster. Ann Linde håller inte med.

– Att det skulle vara ett avtal bara för storföretagen är faktiskt inte alls sant. Det är ett progressivt avtal som flyttar handelsfrågorna till en helt annan nivå, sade handelsministern som istället anser att de som är motståndare till avtalet gör sig skyldiga till sämre rättigheter.

– Om man inte säger ja till detta gäller alla de gamla avtalen som är mycket, mycket sämre och skiter i arbetstagares rättigheter, människors hälsa och djurrätt och så vidare, sade Linde.

EU-kommissionens mål är att skriva under avtalet med Kanada 27 oktober som sedan ska gälla provisoriskt tills alla nationella parlamentet i EU samt olika parlament i Kanada ratificerat det. För att det ska kunna ske måste medlemsländernas alla handelsministrar ge sitt godkännande på ett ministerrådsmöte 18 oktober.