Annons

Skattekommissionären Pierre Moscovici. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fullt ordkrig mellan EU och Apple

Eran av storskalig skatteflykt är över, säger EU-kommissionen. Bara politisk skit, menar Apple och får stöd av Ryanair. Samtidigt meddelas att nya EU-regler om bolagsskatt läggs fram i höst.

I ett uttalande från skattekommissionären och socialdemokraten Pierre Moscovici kallar han EU-kommissionens beslut att det stora amerikanska teknikföretaget Apple ska betala 13 miljarder euro i restskatt till Irland för en vattendelare som ”sänder ut signalen att eran av storskalig skatteflykt för multinationella företag i Europa är över”. Han betonar att ”det finns ingen väg förbi våra regler för statligt stöd”.

Kommissionens uppgift att Apple 2014 bara betalt 0,005 procent i skatt i stället för 12,5 procent som är den officiella skattenivån för bolag på Irland gör Apples vd Tim Cook rasande.

– Det är bara politisk skit, säger Tim Cook till tidningen Independent. Enligt honom betalade företaget 400 miljoner dollar det året vilket troligen gjorde dem till den största skattebetalaren på Irland 2014.

Applechefen fortsatte med att EU-kommissionens beslut var politiskt och saknade verklighethetsförankring och laglig grund.  

Apple får också stöd från ägaren av Ryanair Michael O’Leary som kallar kommissionens beslut för bissart och att den irländska regeringen därför vänligen skulle ”be EU dra åt helvete”, rapporterar The Guardian.

Men den irländska regeringen kunde trots fem timmars diskussioner på onsdagen inte enas om att överklaga EU-kommissionens skattebeslut till EU-domstolen.

Nästan en av tio arbetstagare i Irland arbetar för multinationellt storföretag. Det finns en rädsla att restskatten om den accepteras ska skrämma bort företag från ön. Samtidigt är Irland en av de mest skuldsatta länderna i EU och skulle kunna behöva pengarna. Regeringens diskussioner fortsätter på fredag, rapporterar Reuters.

De amerikanska myndigheterna vill också ha ett ord med i laget och anklagar EU för att åberopa intäkter avsedda för amerikanska skattekistor, ett beslut som kan orsaka friktion på det internationellt toppmötet i Kina i nästa vecka, rapporterar Reuters.

Skattekommissionär Pierre Moscovici lovar att kommissionen senare i höst ska lägga förslag på en harmoniserad bolagsskattebas. Frågan som stötts och blötts i åratal skulle kunna ge samma beräkningsgrund för vad som ska beskattas och vilka undantag som får göras. Varje medlemsland ska sedan själva bestämma skattenivån.

– Dessa åtgärder kommer dramatiskt att ändra skattelandskapet i EU till det bättre och göra det mer rättvist för alla, sade Pierre Moscovici i uttalandet.