EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström efter fredagens möte.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU ”mycket nära” Kanadaavtal

Flera handelsministrar räknar med att EU och Kanada snart kan skriva under ett handelsavtal.

EU-ländernas handelsministrar träffades på fredagen i Bratislava för att under informella former diskutera unionens handelsavtal med Kanada, kallat Ceta, som är redo att slutligt godkännas trots protester i vissa medlemsländer.

– Vi är nu mycket nära att medlemsländerna känner att de kan ratificera avtalet, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström efter mötet.

Annons

Hennes bild av läget delas av andra som deltog i mötet.

– Jag är i stort sett säker på att vi kommer att få ett positivt resultat av Ceta, så att det blir ett undertecknande, sade Sverige EU-minister Ann Linde (S) till Ekot.

Tysklands ekonomiminister sade sig vara ”mycket optimistisk” att de 28 medlemsländerna kommer kunna skriva under avtalet vid en ceremoni i Bryssel 27 oktober. För att så ska kunna ske måste handelsministrarna och deras regeringar ge slutligt besked 18 oktober.

Om det undertecknas går det till EU-parlamentet som har att fria eller fälla handelsavtalet. Det kan därefter börja gälla provisoriskt från början av nästa år. Dock väntas inte alla delar börja gälla, enligt Malmström är den nya investeringsdomstolen en sådan del. Efter att avtalet börjar gälla provisoriskt måste parlamenten i alla medlemsländer, och i vissa fall även regionala församlingar, ratificera avtalet för att det ska kunna gälla fullt ut. Det är en process som väntas dra ut på tiden, EU:s Sydkoreaavtal tog fyra år att ratificera.