Sofia Damm (KD) riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna. Arkivbild.

Bild: Lennart Molin

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Vitrysslands Lukasjenko på väg mot ännu en förtryckande seger

Sverige måste agera mer aktivt så att EU skärper sin politik mot den vitryska regimen. Det skriver Sofia Damm utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna och Alexander Mazurkin från Kristdemokratiskt internationellt center.

På söndag den 11 september är det parlamentsval i Vitryssland/Belarus. Valkampanjen går dock obemärkt förbi för allmänheten och domineras av regimkontrollerade statliga medier samtidigt som oppositionskandidater utsätts för repression.

Sedan i höstas har EU:s sanktioner mot Belarus varit hävda för att ”uppmuntra ytterligare positiv utveckling” i landet. Det är tydligt att förhoppningarna från EU:s sida om rättvisa och transparanta val inte var realistiska. Lukasjenko blir återigen vinnare när de pro-demokratiska partierna i Vitryssland befinner sig i en ännu svårare situation. EU måste nu skärpa sin politik och förtydliga sina krav gentemot Belarus för att en verklig förändring ska komma till.

Partikulturen är mycket svag i Belarus sedan april 1995 då säkerhetstjänsten stormade parlamentet och misshandlade parlamentsledamöter efter att de blockerat ett förslag om folkomröstning som skulle ge presidenten betydligt mer politisk makt.

Sedan ändringen i konstitutionen 1996 står parlamentet i princip utan makt. Under fem mandatperioder, åren 1996-2016, fanns inte en enda företrädare för oppositionen representerad i det vitryska parlamentet. 

President Lukasjenko har gjort allt för att säkerställa att politiska partier inte ska finnas representerade i parlamentet. Av 110 parlamentsledamöter är 105 inte bundna till något parti. De fem som är partianknutna representerar de partier som står bakom Lukasjenko. Alla ledamöter anses stödja regimen och röstar enhälligt.

Lukasjenko åtnjuter idag i princip fullständig makt. Våld och trakasserier är vardag för politiskt aktiva och demokratikämpar. Nyligen avbröt 22 registrerade kandidater (de flesta från oppositionspartierna) sina kandidaturer på grund av hot mot att de eller deras familjemedlemmar skulle bli av med arbete eller utbildningsplatser. Även obundna politiska kandidater som är lojala till regeringen blev offer. Exempelvis fick en brottsutredare hos polisen nyligen sparken från sitt arbete eftersom han hade anmält sig som kandidat utan sin chefs godkännande.

De politiska partierna har en svår ekonomisk situation. Det finns inte statligt bidrag för partierna samtidigt som gåvor från företag eller enskilda personer är svåra att ge och kontrolleras av staten. Det är mycket vanligt att personer som donerat pengar till oppositionspartier blir kallade till sina chefer för ”ideologiska diskussioner” om de jobbar för statliga arbetsgivare, vilka de flesta gör.

Allt detta innebär att partierna är starkt beroende av internationellt samarbete så att de kan utbilda sina medlemmar och förbättra sina metoder att motverka statliga repressioner och nå allmänheten.

Nuvarande dialog mellan EU och regimen i Belarus resulterade i kraftig minskning  av internationella insatser och medel för demokratiutveckling. Den demokratiska oppositionen i Belarus går till val utan mycket till stöd från sina internationella partnerorganisationer.

Sverige måste börja agera mer aktivt inom EU-samarbetet för att förtydliga sina krav gentemot Belarus. Hårdare krav måste ställas på regimen när det kommer till förbättring av möjligheter för politiska partier att fungera och delta i fria politiska processer. Stödet till demokratiinsatser i Belarus måste vara både långsiktigt och strategiskt.

Eftermälet av det så kallade parlamentsvalet bli ett tråkigt sådant.  Vi kommer återigen kunna konstatera att framstegen för demokrati och frihet uteblev samtidigt som Lukasjenko kommer ha vunnit ytterligare en förtryckande seger.

Utan omvärldens uppmärksamhet och stöd kommer Vitryssland aldrig klara vägen mot demokrati. En demokrati som människorna i Belarus verkligen förtjänar.  

Sofia Damm
Utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna

Alexander Mazurkin

Kristdemokratiskt internationellt center