Från 15 juni 2017 ska de nya reglerna börja gälla. Bilden är beskuren. Arkivbild.

Bild: Baudouin

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ångerfull kommission tar mobilanvändarnas parti

Efter kritik vill kommissionen ta bort begränsningar för hur länge extraavgifterna för mobilanvändande i andra medlemsländer gäller.

I juni nästa år försvinner de extrakostnader som tillkommer när man använder mobiltelefonen – ringer, sms:ar och surfar – i andra EU-länder.

För att motverka utnyttjandet av de nya reglerna presenterade EU-kommissionen för två veckor sedan ett förslag på hur roamingfriheten ska begränsas. Kommissionen vill ha en minimigräns på 90 dagar och högst 30 dagars utlandsvistelse i sträck.

Men regelverket mottogs inte som kommissionen hade väntat och ordförande Jean-Claude Juncker drog bara ett par dagar senare tillbaka förslaget.

– Det var ett hemskt misstag vi gjorde, sade digitalkommissionär Andrus Ansip när kommissionen på onsdagen presenterade ett reviderat förslag.

– Kommissionen beslutade att inte ha några dagsbegräsningar.

Man måste dock ha ”stabila kopplingar” till det land där mobilabonnemanget är införskaffat. Detta för att hindra att personer i vissa medlemsländer köper abonnemang i länder det är billigare men bara använder det i sitt hemland.

Mobiloperatörerna ska få rätt att införa vissa roamingavgifter om systemet missbrukas av personer. Men enligt Ansip riskerar det nya förslag att göra det svårare för operatörerna att komma åt personer som fuskar

Kommissionen väntar nu på respons från medlemsländerna och Organet för europeiska regleringsmyndigheter för elektronisk kommunikation, BEREC. Den 15 december väntas ett slutligt beslut tas av kommissionen.