Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen skyller ”idiotskatt” på EU

För andra gången på kort tid tvingas EU-kommissionen tillbakavisa att EU-regler tvingar fram kontroversiella beslut i Sverige.

EU får nu skulden för den omstridda skatten på solceller för större anläggningar som riksdagen införde i juli.

– Det är en ren idiotskatt. Om man producerar solel på sin egen fastighet och gör av med den på den egna byggnaden, varför ska man betala skatt för det, undrar Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, rapporterar SVT Nyheter.

Många företag menar att skatten kraftigt försämrar lönsamheten gör det ointressant med den typen av miljöinvesteringar.

Regeringen har motiverat skatten med att EU:s regler om konkurrens och statsstöd kräver att Sverige inför skatten.

Men det stämmer inte, säger EU-kommissionens representation i Sverige till SVT Nyheter.

– Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi. Vad gäller statsstöd måste vi granska varje individuellt fall, men det är viktigt att framhålla att vi har givit grönt ljus i många andra fall i andra medlemsländer till subventioner eller undantag från beskattning av förnybar energi, säger Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige.

Leif Jakobsson, statssekreterare på finansdepartementet, säger trots det till SVT Nyheter att regeringen gör en annan tolkning av EU-reglerna än EU-kommissionen.

Det är andra gången på kort tid som EU-kommissionen offentligt tar avstånd från Sveriges tolkningar av EU-regler.

I förra veckan framkom att EU-kommissionen i ett ovanligt tydligt besked gav Sverige bakläxa i hur man tolkar regler kring arbetstillstånd.

Den svenska tolkning ledde till att Syed Latif utvisades från Sverige till Bangladesh för att migrationsdomstolen antog att jobbannonsen som för två år sedan givit honom en anställning på ett växlingskontor i Malmö inte varit synlig för alla i EU, vilket enligt domstolen var ett EU-krav för att få arbetstillstånd. Även justitieminister Morgan Johansson (S) var inte på samma linje.

Men i ett svar från EU-kommissionen till Europaparlamentariker Fredrick Federley (C) som engagerat sig i fallet, slår kommissionären Dimitris Avramopoulos fast att både domstolen och regeringen hade fel.

”För tydlighetens skull kan det tilläggas att arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå”, skriver Dimitris Avramopoulos.

EU-kommissionens roll i EU är bland annat att vara fördragets väktare och se till att regelverket tolkas lika i unionen. I slutändan är det dock EU-domstolen i Luxemburg som avgör vad som är EU-rätt eller inte.