Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) ändrar sig om solskatt. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Regeringen backar efter EU-information

Regeringen kan tänka sig sänka den nya solskatten sedan de fått klart för sig att den inte är ett EU-krav.

I juli införde riksdagen en skatt på energin från solpaneler sedan regeringen hävdat att detta var ett EU-krav.

Men vid närmare granskning har det visat sig att Sverige sannolikt misstolkat EU-reglerna.

– Det finns inga krav när det gäller energibeskattning. Tvärtom finns det möjlighet för medlemsländerna att göra undantag för förnybar energi som solenergi. Vad gäller statsstöd måste vi granska varje individuellt fall, men det är viktigt att framhålla att vi har givit grönt ljus i många andra fall i andra medlemsländer till subventioner eller undantag från beskattning av förnybar energi, sade Katarina Areskoug Mascarenhas, chef på EU-kommissionens representation i Sverige till SVT Nyheter i förra veckan.

Regeringen är nu beredd att backa och sänka skatten.  

– Nu får vi signal från EU-kommissionen att man kanske inte behöver gå så här långt. Det är naturligtvis väldigt glädjande och vi jobbar nu för fullt för att se om vi kan gå fram med en lägre skatt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Ekot.

De nya signalerna från regeringen välkomnas av Axfoods miljöchef Åsa Domeij som tidigare varit mycket kritisk till skatten.

– Det är skönt att regeringen tagit sitt förnuft till fånga när det gäller frågan om denna ’idiotskatt’. Hoppas nu också att regeringen skyndsamt presenterar en proposition för riksdagen som underlättar produktionen av grön el i Sverige, säger Domeij till Dagens Industri.

Att regeringen inte går hela vägen och avskaffar den nya skatten beror på EU säger finansministern.

– Om man skulle ta bort skatten helt då skulle det kräva att man går till EU och får ett så kallat statsstödsgodkännande. Det riskerar att ta flera år, så vi tittar nu om man kan få fram en snabbare lösning, säger Magdalena Andersson till Ekot.