Det blåser nya politiska vindar på Island. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Piratparti tippas vinna på Island

Efter höstens val kan Europa få den första valda regeringschef som kallar sig pirat.

Nyval på Island hålls sannolikt 29 oktober och kan utmynna i en helt ny politisk verklighet. Enligt opinionsundersökningar kan det lilla oppositionella Piratpartiet bli valets segrare.

– Det är overkligt och mycket spännande. Men vi är väl förberedda nu. Detta är en förändring som drivs inte av rädsla utan av mod och hopp. Vi är populära, inte populistiska, säger Birgitta Jónsdóttir, ledare för piraternas tre ledamöter starka parlamentariska grupp till The Guardian.

Annons

En sammanställning av opinionsundersökningar för nättidningen Kjarninn i slutet av juni gav piraterna en bekväm ledning som landets största parti med 28,3 procent av rösterna.

De flesta analytiker är enligt The Guardian övertygade att partiet får mellan 18 och 20 av de 63 platserna i Alltinget. Det skulle ge stora möjligheter för dem att leda Islands nästa koalitionsregering.

Piratpartiets plattform omfattar bland annat direkt demokrati, större öppenhet, en ny nationell konstitution och asyl för den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden.