EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis och ekonomikommissionär Pierre Moscovici. Arkivbild

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Historiskt budgetstraff väntar Portugal och Spanien

EU-kommissionen väntas för första gången straffa euroländer för att ha brutit mot unionens budgetregler.

EU-kommissionen redogjorde i maj som vanligt för om medlemsländernas budgetar ligger i linje med unionens regler. Men beslut om huruvida Spanien och Portugal brutit mot reglerna sköts av politiska skäl upp.

I morgon torsdag väntas dock kommissionen formellt ta ett beslut om att straffa de båda länderna för att de inte gjort tillräckligt för att minska sina budgetunderskott, rapporterar Financial Times. Det skulle i sådana fall bli första gången kommissionen fäller euroländer för budgetbrott.

Om EU-ländernas finansministrar vid sitt möte 12 juli godkänner kommissionens rekommendation har kommissionen 20 dagar på sig att bestämma vad straffet ska bli. Det kan handla om exempelvis böter eller inställda EU-bidrag. Under den tiden har de två ländernas regeringar möjlighet att presentera förslag på hur de ska klara budgetreglerna.

Enligt tidningen väntas eventuella sanktioner dock endast bli symboliska.

Spanien har sedan tidigare fått uppskov på fyra år att klara budgetreglerna och Portugal två.