Storbritanniens avgående premiärminister David Cameron i det brittiska underhuset. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Storbritannien sätter upp Brexitenhet

Avgående premiärminister David Cameron inleder förberedelserna för att ta Storbritannien ur EU. Samtidigt nedgraderas landets kreditbetyg.

Den brittiska regeringen beslutade på måndagen att sätta upp en EU-enhet för att sondera terrängen över möjliga framtida EU-relationer.

– Detta kommer bli den mest komplexa och viktiga uppgift som den brittiska statsförvaltningen åtagit sig på årtionden, sade premiärminister David Cameron under en debatt i det brittiska underhuset på måndagen.

Enheten ska föra samma tjänstemän och expertis från regeringskansliet, finansdepartementet, utrikesdepartementet och näringslivsdepartementet.

– Den ska se till att näste premiärminister står rustad inför utträdesförhandlingarna med EU, sade David Cameron som uttryckte ett par önskningar om vad hans efterträdare bör arbeta för i förhandlingarna.

– Jag tror att alla håller med om att vi vill ha de starkaste möjliga ekonomiska förbindelserna med våra europeiska grannar.  Jag är även säker på att […] vi kommer vilja fortsätta vårt omfattande säkerhetssamarbete i stor utsträckning och göra allt vi kan för att influera de beslut som påverkar välståndet och säkerheten för vårt folk, sade Cameron som dock tillade att alla viktiga beslut måste tas av näste premiärminister.

I förberedelserna ska även de skotska, walesiska och nordirländska regeringarna involveras fullständigt enligt premiärministern.

I går måndag försämrades utsikterna för den brittiska ekonomin när två kreditvärderingsinstitut, Standard & Poor´s och Fitch, nedgraderade landets kreditbetyg. Det innebär att landet förlorade sitt sista toppbetyg bland de tre ledande kreditinstituten.

”[Folkomröstningsresultatet] kommer leda till ett mindre förutsägbart, stabilt och effektivt politiskt ramverk i Storbritannien”, motiverade Standard & Poor’s sitt beslut.