Storbritanniens avgående premiärminister David Cameron under tisdagens EU-toppmöte. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

"Sorgligt" EU-toppmöte stänger dörren för britterna

En något bedrövad David Cameron tar farväl av övriga EU-ledare. Tysklands Angela Merkel slår fast att det inte finns någon återvändo.

Tisdagens EU-toppmöte i Bryssel blir troligtvis den brittiske premiärministern David Camerons sista. 

– Det är så klart en sorgsen natt för mig eftersom jag inte ville hamna i den här situationen, sade en något blek David Cameron efter mötet som i dag onsdag fortsätter utan honom.

Både Tysklands president François Hollande och Tysklands förbundskansler beskrev mötet som nedstämt.

– Atmosfären var allvarlig, kamratlig och med medvetenheten om att det är ett rätt sorgligt tillfälle men att det är realiteten, sade Merkel som menade att resultat i folkomröstningen innebär att Storbritannien måste lämna EU.

– Jag vill vara helt uppriktig med att jag inte ser något sätt att vända detta, sade Merkel som såg det som en omöjlighet att Storbritannien inte lämnar in den formella utträdesansökan, artikel 50.

Enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk var diskussionerna ”lugna och sansade”.

– Ledarna förstår att det nu behövs viss tid för att låta dammet lägga sig i Storbritannien. Men de förväntar sig även att den brittiska regeringens intentioner stakas ut så snart som möjligt, sade Tusk som ledde mötet.

Innan artikel 50 lämnas in kommer inga förhandlingar att hållas, något som den brittiska lämnasidan efterfrågat.

På tisdagens toppmöte diskuterades även flyktingkrisen. Ledarna slog bland annat fast att antalet migranter som tar sig från Afrika till Italien, ett anta som är ungefär lika stort som i fjol, måste minskas. 

Stats- och regeringscheferna vill också skynda på arbetet med både den inre marknaden den så kallade digital inre marknaden som handlar om att få bort digitala handelshinder.