Annons

Boris Johnson spås bli Storbritanniens näste premiärminister. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brexitsidan vill ha full tillgång till inre marknaden

Brexitledaren Boris Johnson räknar med fortsatt tillgång till EU:s inre marknad och att britter ska kunna arbeta och bo i medlemsländerna. Europaportalen sammanfattar de senaste dagarnas omvälvande händelser och vad som väntas härnäst.

Brexitsidans främste företrädare Boris Johnson har under helgen hållit en låg profil. I en debattartikel i The Telegraph på söndagskvällen uppmanade han britterna till enighet efter torsdagens folkomröstning där lämnasidan vann med 51,9 procent.

Han menar att Storbritannien kommer att kunna åtnjuta fördelarna med EU utan att behöva betala medlemsavgift eller underställa sig EU-lagar.

”Den enda förändringen – och den kommer inte komma hastigt – är att Storbritannien kommer att frigöra sig från EU:s extraordinära och otransparenta lagstiftningssystem”, skriver Johnson och tillägger att britterna även fortsättningsvis kommer kunna ”åka och arbeta i EU, bo, resa, studera, köpa bostad och slå sig ned” men att invandringen till Storbritannien kommer att begränsas av ett poängsystem.

Efter premiärminister David Camerons avgång till följd av förra veckans folkomröstningsresultat spås Johnson av många bli den som tar över och därmed sköta landets utträdesförhandlingar med EU.

De länder som i dag har tillgång till EU:s inre marknad med inte är medlemmar, som Norge och Schweiz, måste följa reglerna om fri rörlighet och betala in pengar till EU-budgeten.

Enligt ett dokument som tyska Handelsblatt läst strävar landets regering efter något typ av associeringsavtal med Storbritannien. Britterna bör dock enligt dokumentet inte få alltför långtgående fördelar för att motverka att andra medlemsländer går samma väg.

”[Det får] inte finnas något automatiskt tillträde till EU:s inre marknad”, heter det.

Britterna verkar dock inte ha någon brådska med att lämna in sin utträdesansökan. David Cameron, Boris Johnson och nu senast på måndagsmorgonen finansministern George Osborne vill att detta ska ske först när en ny premiärminister är på plats. Detta väntas ske tidigast i september.

De övriga 27 medlemsländernas EU-ambassadörer höll på söndagen ett möte inför veckans toppmöte i Bryssel. Det är ett toppmöte som helt väntas domineras av Brexitfrågan. Inte heller medlemsländerna förväntar sig att David Cameron kommer att lämna in utträdesansökan, den så kallade artikel 50, på mötet. 

Förhoppningen är istället att kunna enas om en tidsplan för när utträdesförhandlingarna kan inledas och hur de ska skötas. De flesta EU-ledare har krävt att förhandlingarna ska påbörjas så snart som möjligt för att undvika osäkerhet för framför allt ekonomin. Men beslutet att lämna in artikel 50 kan bara tas av den brittiska regeringen.

Samtidigt spekulerar flera analytiker och diplomater att britterna kan komma att inte alls lämna in utträdesansökan.

"Jag sticker ut hakan. Även efter Brexitomröstningen kommer Storbritannien att vara kvar i EU om tio år”, twittrade Henrik Enderlein från den EU-positiva tankesmedjan Jaques Delorsinstitutet.

– Min personliga övertygelse är att de aldrig kommer att kungöra”, sade en högt uppsatt anonym EU-diplomat till nyhetsbyrån AFP.

Torsdagens folkomröstning har satt djupa spår i brittisk politik. Landet står utan faktisk premiärminister och även i oppositionspartiet Labour pågår en maktkamp efter upprop mot ledaren Jeremy Corbyns insats i kampanjen. Lämnasidan har ännu inte formulerat någon plan över nästa steg.

I Skottland, där en klar majoritet röstade för fortsatt EU-medlemskap, ögnar regionalledaren Nicola Sturgeon möjligheterna till en ny självständighetsomröstning så att landet kan vara kvar i EU.