Annons

Donald Tusk talar vid Europeiska folkpartiets 40-årsfirande i Luxemburg.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tusk: Glöm EU-federation

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk uppmanar sina partifränder att backa från djupare EU-integration.

Ordförande Donald Tusk, som leder och samordnar medlemsländernas stats- och regeringschefer, höll under måndagen ett tal under Europeiska folkpartiets 40-årsfirande. Partiet, eller EPP, samlar europeiska kristdemokratiska och konservativa partier, från Sverige är Moderaterna och Kristdemokraterna medlemmar.

– Sammanbrottets spöke hemsöker Europa och en vision om en federation är enligt mig nog inte den bästa lösningen, sade Tusk som menade att EPP:s vurm för att fördjupa EU-samarbetet ytterligare inte finns hos gemene man.

– Besatta av idén på omedelbar och total integration har vi misslyckats att se att vanligt folk, Europas invånare, inte delar vår EU-entusiasm, sade Tusk.

Rådsordföranden uppmanade samtidigt till en ”ärlig och öppen debatt” om EU:s framtid. Han föreslog att 2017 borde utgöra startskottet för en sådan debatt.

En framtidsdebatt 2017 välkomnas av den svenska regeringen.

– Oavsett vad han tycker att vi ska för lösningar eller inte så är det helt nödvändigt med en diskussion om EU:s framtid, säger EU-minister Ann Linde (S) till Europaportalen.

Hur en sådan europeisk diskussion ska organiseras vill Linde inte gå in på innan hon talat med de andra riksdagspartierna.