Annons

Luxemburg är EU:s rikaste land räknat på BNP per person. Arkivbild.

Bild: nate2b

Hoppa till artikelns andra spalt.

Medieuppgifter: Ny metod döljer företagsskatter i Luxemburg

Efter hårdare EU-regler mot tveksamma skatteavtal mellan medlemsländer och storföretag ska Luxemburg ha börjat ingå muntliga avtal för att inte lämna spår efter sig.

Under de senaste åren har flera avslöjanden om att Luxemburg slutit hemliga skatteavtal med multinationella företag gjorts. På EU-nivå har därför ny lagstiftning drivits genom för att öka öppenheten kring sådana avtal.

Lagstiftningen, som träder i kraft nästa år, gör att alla medlemsländernas skattemyndigheter delar uppgifter om skatter automatiskt. Syftet är att se om något land sluter skatteavtal med storföretag som kan ge dessa orättvisa konkurrensfördelar.

Flera uppgifter till belgiska finanstidningen De Tijd gör gällande att den luxemburgska skattemyndigheten nyligen ska ha slutit muntliga avtal med storföretag. Enligt skattetjänstemän som tidningen pratat med är syftet att lämna så lite spår efter avtalen som möjligt.

Belgiens finansminister Johan Van Overtveldt tar allvarligt på uppgifterna.

– Om ryktena stämmer kan det ställas allvarliga frågor. Striden mot skattefusk och storskalig skatteflykt fungerar bara om alla medlemsländer är med. Vi ska i vilket fall formellt tillfråga Luxemburg och be om en förklaring, sade Overtveldt.

Den nederländske statssekreteraren för finansfrågor Eric Wibbes säger på tisdagen att han inte fått några bekräftelser på att ryktena skulle stämma men att det vore ”oerhört” om så vore fallet.

Även EU-kommissionen, som ligger bakom lagen om automatiskt utbyte mellan skatteverken, hyser oro.

– Vi förväntar oss att alla medlemsländer till fullo följer de nya åtgärderna, sade EU-kommissionens skattetalesperson Vanessa Mock vid lunchtid i dag.

– De första utbytena av uppgifter [mellan skattemyndigheter] börjar i september nästa år. Om vi då har bevis på överträdelse kommer vi så klart att vidta lämpliga åtgärder, sade Mock.