Annons

Cecilia Wikström (L) ansvarar för arbetet med asylförslaget i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europaparlamentet kan komma att skärpa asylpolitiken

Kommissionens förslag om gemensamma asylregler får ett ljummet välkomnande i inflytelserika delar av EU-parlamentet som kräver mer.

EU-parlamentet debatterade på onsdagen kommissionens nya förslag om asylregler i unionen, de så kallade Dublinreglerna.

Det föreslagna systemet kommer genom en rättvisemekanism, baserat på ett lands storlek och ekonomi, automatiskt avgöra när ett land har fått ett för stort antal asylansökningar. I det läget ska alla övriga sökande flyttas från landet till andra EU-länder.

Medlemsländerna och EU-parlamentet ska nu komma överens för att det ska bli en ny lag.

Ansvarig i EU-parlamentet är Liberalernas Cecilia Wikström.

– EU-kommissionens förslag är bra utgångspunkt. Men jag är övertygad om att vi kommer att stärka förlaget betydligt i parlamentet, sade Wikström under onsdagens debatt.

– Nu är inte läge för urvattnade överenskommelser. Det är dags att en gång för alla göra det korrekt, sade hon.

Omfördelningen är ett steg i rätt riktning menade även högergruppen EPP:s maltesiska ledamot Roberta Metsola.

– Vi måste visa för medborgarna att det finns en förståelse bland politiker i Bryssel att länderna vid frontlinjen inte ska behöva stå inför ett oproportionerligt tryck på sina system, sade Roberta Metsola.

Hon menade dock att delen i förslaget om att länder som vägrar ta emot flyktingar ska betala motsvaraden 2,3 miljoner kronor per asylsökande som landet enligt mekanismen skulle ta emot är ”provocerande”.

– Det visar precis hur långt medlemsländerna fortfarande är i från en verklig ansvarsfördelning, sade Roberta Metsola

Socialdemokratiska S&D-gruppen menar att kommissionens finjusteringar av Dublinreglerna inte räcker och kräver ett helt nytt system.

– Kommissionens nuvarande förslag är inte tillräckligt bra. VI behöver ett centraliserat europeiskt system som omflyttar flyktingar på ett rättvist och öppet sätt, sade S&D-gruppens ansvariga parlamentariker, italienskan Elly Schlein.

Innan EU-kommissionen presenterade sitt förslag i början av maj krävde EU-parlamentet i en resolution att asylsystemet i unionen centraliseras och uppmanade då kommissionen att lägga fram ett långtgående förslag.