Annons

Finansminister Magdalena Andersson och skattekommissionär Pierre Moscovici under onsdagens möte. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Andersson besviken på utebliven skatteuppgörelse

EU-ländernas finansministrar skjuter upp beslut om att hindra storföretag från att smita undan skatt.

Ministrarna träffades på onsdagen i Bryssel för att försöka enas om nya regler som ska se till att storföretag betalar full skatt. Men trots svenska förhoppningar om en kompromiss nådde ministrarna inte ända fram.

– Vi hade naturligtvis från svensk sida hoppats att vi hade kunnat komma överens i dag. Men olika länder har kommit olika långt i det här arbetet, sade finansminister Magdalena Andersson (S) efter onsdagens möte i Bryssel.

Under mötet presenterades nya kompromissförslag som nu ska analyseras i huvudstäderna till nästa finansministermöte 17 juni.

Sedan avslöjandet för halvtannat år sedan att Luxemburg skrivit kontroversiella skatteavtal med storföretag har EU-kommissionen lagt fram en rad förslag som ska sätta stopp för skatteflykten.

Det som finansministrarna nu försöker enas om lades fram i januari och går bland annat ut på att täppa till kryphål i medlemsländernas lagstiftning som utnyttjas av företag för att minska sin skattebörda och införa ett automatiskt utbyte av uppgifter mellan medlemsländernas skatteverk.

Skattefrågor är ett svårförhandlade område eftersom det krävs att alla medlemsländerna ställer sig bakom en kompromiss.