Europarådets församling håller plenarmöte. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Splittrat Europaråd kritiserar EU:s flyktingavtal med Turkiet

Avtalet väcker flera allvarliga frågor om mänskliga rättigheter enligt organisationen som vakar över grundläggande fri- och rättigheter i Europa.

Europarådets parlamentariska församling som består av ledamöter från de 47 medlemsländerna släppte på onsdagen en rapport om EU:s flyktingavtal med Turkiet.

”Församlingen anser att EU-Turkietavtalet väcker flera allvarliga frågor om mänskliga rättigheter, både gällande dess innehåll och dess genomförande nu och framledes”, heter det.

Enligt avtalet ska alla migranter som tar sig till Grekland från Turkiet skickas tillbaka.

Detta menar Europarådet dock går emot EU- och internationell lag ”eftersom Turkiet inte ger dem det skydd” flyktingarna har rätt till under FN:s flyktingkonvention.

– Som bäst tänjer avtalet och som värst överskrider det gränserna för vad som är tillåtet under europeiska och internationell lag, sade rapportförfattaren Tineke Strik i en kommentar.

– På pappret väcker det många allvarliga frågor om förenlighet med grundläggande normer för flyktingars och migranters rättigheter. Det har än så länge givit alla indikationer på att vara än mer problematiskt i praktiken, sade Strik.