Hoppa till artikelns andra spalt.

Ovisst inför spanskt nyval

Efter fyra månaders misslyckade regeringsförhandlingar går Spanien till nyval. Men opinionen har inte ändrat sig nämnvärt sedan senaste valet.

På tisdagen framgick att den spanske kungen Felipe VI inte kommer föreslå någon ny premiärminister. Istället går frågan åter till väljarna i ett nyval, rapporterar El País.

Annons

Vid parlamentsvalet i december i fjol tog sig två partier, liberala Ciudadanos och vänsterpartiet Podemos, för första gången i in i parlamentet vilket satte käppar i hjulen för de traditionella maktpartierna konservativa Partido Popular och socialdemokratiska PSOE.

Men enligt de senaste opinionsundersökningarna, som visserligen genomfördes innan tisdagens nyvalsbesked, är situationen inte nämnvärt annorlunda jämfört med i december. Det skiljer sig som mest någon enstaka procentenhet mellan det senaste valresultatet och opinionen i mitten av april.

Datum för nyvalet väntas bli 26 juni.