
EU får nya regler för insamling av flygpassagerares uppgifter men även för rätten att bli bortglömd på nätet.
Miljöpartiets fyra Europaparlamentariker gick som väntat på torsdagen emot den röd-gröna regeringens linje och röstade nej till det så kallade PNR-direktivet. Att miljöpartister driver olika linjer i samma fråga ligger inom mandatet menar EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP).
– Jag är här på mitt mandat, det är ingen som tvingar oss att rösta emot vår övertygelse, säger Bodil Valero till Ekot.
PNR-direktivet går ut på att flygpassagerares uppgifter samlas in och skickas till berörda myndigheter i medlemsländerna för att försöka stoppa terrorister och andra grova brottslingar.
– Vi har antagit ett viktigt nytt verktyg för att bekämpa terrorister och människosmugglare, sade den brittiske konservative EU-parlamentarikern Timothy Kirkhope som ansvarat för frågan.
Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström välkomnar utfallet.
– För att bekämpa terrorism krävs att medlemsländerna upplåter en del av sin bestämmanderätt till EU och att samarbetet mellan ländernas brottsbekämpande myndigheterna intensifieras, sade hon i ett uttalande.
Även Anna Hedh (S) är positiv och menar att det finns tydliga begränsningar för hur PNR-uppgifterna får användas
– Ett samlat EU-regelverk gör det möjligt att ha samma integritetsskydd i hela EU och kommer underlätta utbytet av uppgifter mellan brottsbekämpande myndigheter i olika medlemsstater, sade Anna Hedh.
EU-parlamentet antog samtidigt på torsdagen nya regler om dataskydd. Att de båda paketen röstades samtidigt var ett krav från parlamentet som tidigare stoppat PNR-direktivet med motiveringen att det utgör ett brott mot privatlivets helgd.
Miljöpartiet välkomnar det nya dataskyddspaketet.
– Nu får människor större kontroll och rätt till självbestämmande över vad som görs med deras personuppgifter på internet, sade EU-parlamentariker Max Andersson (MP) i en kommentar.