Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-förespråkare segrar i Serbien

Serbiens premiärminister får fortsatt förtroende för förhandlingar om EU-medlemskap.

I januari utlyste den serbiske premiärministern Aleksandar Vučić nyval med syfte att säkra stabilitet under medlemskapsförhandlingarna med EU.

Vid söndagens parlamentsval fick Vučić’ konservativa och proeuropeiska SNS drygt 48 procent av rösterna och förtroendet att fortsatt leda landet.

Annons

– Dagens resultat ger ett starkt stöd för vår demokrati, diplomatiska insatser och europeiska integration, sade Aleksandar Vučić på söndagen.

Näst största parti blev proeuropeiska vänsterkoalitionen SPS/JS.

Tredje parti med sju procent av rösterna blev ultranationalistiska och proryska Serbiska radikala partiet lett av Vojislav Šešelj som i förra månaden frikändes av internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsförbrytelser.

Serbien fick i början av 2012 grönt ljus som kandidatland till EU och två av de sammanlagt 35 förhandlingskapitlen öppnades i december i fjol. Hur lång tid förhandlingarna tar beror på hur väl kandidatlandets lagar ligger i linje med EU-reglerna. För grannlandet Kroatien tog det exempelvis tio år från att landet ansökte om medlemskap till att det blev EU-medlem i juli 2013.