Beatrix von Storch, en av AfD:s två EU-parlamentariker. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyska högerpopulister kastas ur Tory-grupp

Den konservativa och EU-kritiska partigruppen ECR i Europaparlamentet uppmanar det tyska högerpopulistiska partiet AfD att lämna gruppen.

”ECR-byrån träffades [på tisdagskvällen] och uppmanade AfD att lämna ECR-gruppen innan 31 mars, i annat fall kommer ett yrkande på att de utesluts vid dess nästa möte 12 april att läggas fram”, heter det i ett uttalande från ECR-gruppen som domineras av brittiska Tories och och polska Lag och Rättvisa och är den tredje största i parlamentet.

En av partiets två EU-parlamentariker, Beatrix von Storch, har bland annat sagt att kvinnliga flyktingar som olagligen försöker ta sig in i Tyskland bör skjutas.

I ett argt Facebookinlägg anklagar von Storch de tyska och brittiska ledamöterna i gruppen för att vara Angela Merkels och David Camerons hantlangare.

AfD, Alternative für Deutschland, har sedan ett partiledarbyte i juli i fjol tagit ett tydlig steg högerut på den politiska skalan.

Partiet bildades 2013 med syfte att upplösa eurosamarbetet. I tyska parlamentsvalet samma år hamnade AfD strax under spärren på fem procent. I EU-valet 2014 fick partiet sju platser.

Efter partiledarbytet bröt sig fem av ledamöterna under den tidigare ledaren Bernd Lucke ut AfD och bildade ett nytt parti, Alfa, som även det ingår i ECR-gruppen.