Polens premiärminister Beata Szydło. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tung juridisk kritik mot Polen

Den polska regeringens förändringar av landets författningsdomstol får hård kritik av Europarådet. Samtidigt demonstrerade polacker till domstolens försvar.

Venedigkommissionen, ett rådgivande organ inom Europarådet, publicerade i förra veckan sin granskning av de rättsliga förändringar som Polens nationalkonservativa regeringen gjort gentemot författningsdomstolen.

Förändringarna, som godkändes i parlamentet innan jul, innebär att det blir svårare för författningsdomstolen att stoppa nya lagar.

Venedigkommissionen slår fast att sådana förändringar underminerar tre grundläggande principer för länderna i Europarådet: demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.

”[De nya ändringarna] kan leda till en allvarlig nedgång i domstolens aktivitet och göra den ineffektiv som väktare av konstitutionen”, heter det i rapporten.

Venedigkommissionen beklagar även förra veckans beslut från regeringen att inte publicera författningsdomstolens kritiska dom om förändringarna. Om domen inte publiceras gäller den ej.

”En vägran att publicera domen skulle inte bara strida mot rättssäkerheten, ett sådant beslut skulle utan motstycke ytterligare fördjupa den konstitutionella krisen”, heter det i utlåtandet.

Ledarna för de tre partigrupperna EPP, S&D och Alde i EU-parlamentet som tillsammans utgör en bred koalition uppmanar den polska regeringen att följa Venedigkommissionens uppmaningar.

– Det som sker i Polen är djupt oroande, sade socialdemokratiska S&D:s ledare Gianni Pittella i ett uttalande.

Manfred Weber för kristdemokratiska och konservativa EPP-gruppen förväntar sig att den polska regeringen tar Venedigkommissionens utlåtande på allvar.

På lördagen demonstrerade tiotusentals polacker till stöd för författningsdomstolen. I huvudstaden Warszawa ska enligt polsk radio runt 50 000 personer ha tagit till gatorna.

EU-kommissionen, som i början av året inledde en granskning av rättssäkerheten i Polen, har sagt att Venedigkommissionens rapport kommer utgöra en betydande grund till den fortsatta granskningen. Det är första gången EU-kommissionen inleder en sådan granskning.