EU-parlamentariker Max Andersson (MP) ogillar kommissionens nya dataavtal. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stark kritik mot nytt dataavtal med USA

EU:s nya avtal med USA om överföring av personuppgifter beskylls för att inte vara bättre än det tidigare som dömdes ut av EU-domstolen.

I oktober i fjol ogiltigförklarade EU-domstolen unionens dataöverföringsavtal med USA. Storföretag som Facebook och Google använde sig av avtalet för att kunna överföra data från europeiska användare till USA.

Domstolen ansåg att de amerikanska myndigheterna inte kunde säkerställa att uppgifterna hanterades enligt EU-standarder vilket krävs för ett sådant avtal.

Kommissionen gav sig därefter tre månader att ta fram ett nytt avtal.

På måndagen, nästan en månad efter utsatt tidsfrist, presenterade kommissionen sitt förslag.

– Reglerna om integritetsskydd mellan EU och Förenta staterna är ett starkt nytt ramverk, sade ansvarig EU-kommissionär Vĕra Jourová i ett uttalande på måndagen.

Enligt henne ska det bli lättare att få tillgång till prövning. EU ska dessutom få skriftliga åtaganden från USA om begränsningar och skyddsåtgärder för offentliga myndigheters tillgång till data av skäl som rör den nationella säkerheten.

Men det stötte snabbt på patrull. Max Schrems, den österrikiske student som först tog frågan till domstol, anser att förslaget inte är tillräckligt omfattande och överväger att ta det till domstol igen.

– Vid första ögonkastet verkar kommissionens beslut leda direkt tillbaka till EU-domstolen i Luxemburg, sade Schrems i ett uttalande.

Enligt EU-parlamentariker Max Andersson (MP) är skillnaderna mellan det nya förslaget främst kosmetiska.

– Kommissionen åtgärdar inte de problem som EU-domstolen pekade på. EU-medborgares rättigheter ska respekteras även när deras känsliga personuppgifter har flyttats till USA, sade Max Andersson i en kommentar.

EU-kommissionen hoppas att det nya avtalet kan börja gälla innan sommaren.