Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker, rådsordförande Donald Tusk, Nederländernas premiärminister Mark Rutte vid fredagens frukostmöte med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hemlighetsfullt EU-toppmöte

EU-ledarna har enats om förhandlingsposition men håller hand för mun inför fredagens samtal med Turkiet.

EU-ländernas stats- och regeringschefer enades på torsdagen, toppmötets första dag, om en gemensam ståndpunkt i den plan som i stora drag går ut på att alla flyktingar som tar sig till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet.

– EU har enats om en position under kvällen. Samtalen fortsätter [i dag fredag] vilket innebär att jag inte kommer kunna säga så mycket mer om det, sade statsminister Stefan Löfven (S) natten till fredag.

För ovanlighetens skull höll få stats- och regeringschefer de brukliga presskonferenserna efter första mötesdagen. Syftet är att hålla förhandlingspositionen hemlig.

Innehållet i planen har varit mycket kontroversiellt och både EU-ledare och organisationer som FN har ifrågasatt lagligheten att skicka tillbaka migranter till Turkiet.

Enligt både Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel fanns det bland ledarna en god bredvillighet att nå en uppgörelse.

Ledarna gav Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och det nuvarande ordförandelandet Nederländernas premiärminister Mark Rutte mandat att i dag fredag inleda förhandlingar med Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu.

– Vi är på rätt väg men ännu inte framme. Jag kan inte garantera ett lyckligt utfall, sade Frankrikes president François Hollande på torsdagskvällen.

Halv åtta i morse inleddes samtalen i mötesbyggnaden i Bryssel.

– Jag är säker, jag hoppas, att vi når våra mål att hjälpa alla flyktingar såväl som att fördjupa relationen mellan EU och Turkiet, sade Davutoğlu på väg in på mötet och tillade att flyktingar är ”inget man köpslår om utan en fråga om humanitära värderingar”.

 fredag eftermiddag informeras stats- och regeringscheferna om hur förhandlingarna går.

Stats- och regeringscheferna diskuterade även stöd till Grekland för att landet ska kunna skicka tillbaka flyktingarna till Turkiet. Enligt statsminister Stefan Löfven kan det komma att krävas 1 500 poliser. Han sade samtidigt att Sverige står redo att bidra med exempelvis personal, fartyg och flygplan vid behov.

Flera ledare underströk efter mötet att det kan bli svårt att i praktiken genomföra planen. Greklands asylsystem dömdes ut redan 2011 av Europadomstolen.

– Det är väldigt svåra logistikfrågor, sade Löfven som dock menar att ett avtal med Turkiet skulle vara ett stort kliv framåt.

– Det skulle kunna bli det första steget mot ett mer hållbart system för lagliga vägar in i EU. Det är mycket som står på spel, sade Löfven.