EU-kommissionärerna Dimitris Avramopoulos och Kristalina Georgiev.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionen: Terrorismen kräver ett europeiskt svar

Efter tisdagens terrorattacker i Bryssel vill EU-kommissionen se mer samarbete mellan medlemsländerna för att förhindra framtida dåd.

EU-kommissionen höll på onsdagen en tyst minut för offren för gårdagens terrordåd i Bryssel. Det är andra gången på mindre än ett halvår som två europeiska huvudstäder utsätts för attentat. Kommissionen vill ta tillfället i akt och uppmanar medlemsländerna att samarbeta mera för att stoppa framtida terrorister.

– Ett hot mot Europa kräver ett europeiskt svar och det har vi efterlyst de senaste månaderna. Händelserna i Bryssel har åter visat att vi helt klart behöver mer samordning och underrättelseutbyte, säger inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos på onsdagen.

I slutet av april i fjol presenterade EU-kommissionen sin säkerhetsagenda där den viktigaste delen var att ett center för informationsutbyte mellan medlemsländernas underrättelsetjänster skulle sättas upp. Centret är nu på plats och Avramopoulos uppmanar att det används i större utsträckning och att EU-länderna delar mer information mellan varandra.

– Medlemsländerna måste nyttja det mer och bättre genom att dela information proaktivt. Medlemsländerna måste lita på varandra, säger inrikeskommissionären.

– Om nu inte är tillfället att öka samarbetet, så vet jag inte riktigt när det är, säger Avramopoulos.

Italiens premiärminister Matteo Renzi är inne på samma spår men vill gå längre.

– EU borde gå hela vägen, en enhetlig säkerhets- och försvarsstruktur behövs, sade Renzi på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Enligt EU-kommissionär Kristalina Georgieva vårdas tre kommissionstjänstemän för skador i samband attacken. Säkerhetsnivån för kommissionen ligger kvar på den näst hösta nivån: orange.

Alla kommissionärstjänstemän kan under dagen arbeta hemifrån, en möjlighet som ungefär en tredjedel utnyttjat.