Migranter i grekiska Idomeni nära gränsen till Makedonien.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: Balkanrutten stängd

Makedonien, Kroatien, Serbien och Slovenien har stängt sina gränser för migranter.

EU-kommissionen bekräftar på torsdagen att de fyra länderna längs den så kallade västra Balkanrutten inte släpper genom fler migranter.

– Det är ett faktum att alla dessa länder längs rutten inte släpper förbi personer från andra länder eller personer som inte har rätt att ta sig in i landet eller inte vill ansöka om asyl i landet, säger kommissionens migrationstalesperson Natasha Bertaud.

Redan i går onsdag tackade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk länderna på västra Balkan för att dessa ”genomfört delar av EU:s omfattande strategi att hantera flyktingkrisen”.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras kritiserade omgående uttalandet och menar att ländernas beslut riskerar EU:s framtid.

”Västra Balkanrutten har stängts på grund av ensidigt fattade beslut i vissa länder. EU har ingen framtid om det fortsätter så”, twittrade Tsipras.

Bland annat FN befarar att migranterna nu kommer att leta andra vägar in i EU.

– Om denna väg stängs kommer vi få nya rutter med nya problem. Vi förbereder oss på en ökning [av migranter] via Libyen, Bulgarien, Turkiet till Italien, Libyen till Italien och även möjligheten att fler personer tar sig in i Spanien, sade Carlotta Sami, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR till The Guardian.

Enligt EU:s gränsbyrån Frontex finns i dagsläget inga sådana indikationer.

– [Frontex] bekräftade [på onsdagen] att det inte är ett scenario som är aktuellt nu men som kan komma att ske. Det är något som Frontex och de berörda länderna är medvetna om, säger Natasha Bertaud.

På onsdagen meddelade Bulgarien att man i förebyggande syfte planerar att bygga ett stängsel längs sin gräns mot Grekland. Sedan tidigare är den bulgariska gränsen mot Turkiet spärrad med ett högt staket.

På onsdagen införde den ungerska regeringen undantagstillstånd i landet på grund av flyktingkrisen. Enligt inrikesminister Sándor Pintér är anledningen osäkerheten som uppstått efter att flyktingvägarna på Balkan stängts ned.