Slovakiens socialdemokratiske premiärminister Robert Fico. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Slovakiens premiärminister: EU kollapsar om inte flyktingkrisen löses

Slovakiens premiärminister Robert Fico går till hårt angrepp på de EU-länder som förespråkat att flyktingar ska tas emot och fördelas mellan medlemsländerna.

I ett debattinlägg med rubriken ”Självmordsbenägen politisk korrekthet” i den slovakiska affärstidningen Hospodárske Noviny slår den socialdemokratiske premiärministern Robert Fico fast att Slovakien sedan början haft ”den enda korrekta” lösningen på flyktingkrisen.

Fico tar att Österrike inför ett maxantal flyktingar som landet tar in, svenska regeringens linje om att runt 80 000 personer ska avvisas och det sexuella ofredandet i tyska Köln som intäkt på att hans hårda linje att stoppa flyktingar från att ta sig in i EU är korrekt.

EU:s fördelning av flyktingar avvisar han helt – landet drog i höstas frågan om omfördelning inför EU-domstolen.

”Inga orealistiska lösningar i form av tvingande kvoter som fullständigt har misslyckats, utan så snabbt som möjligt se till att de yttre Schengengränserna skyddas och att migranter som inte har rätt till skyddsstatus är absolut grundläggande om EU inte under de kommande månaderna ska hamna i en verklig kris.”, skriver han och menar att EU:s framtid avgörs med hur krisen klaras ut.

”Oavsett om man gillar det eller ej kommer verkligen 2016 bli året då EU kan hantera flyktingkrisen eller kollapsar.”, skriver Robert Fico.