Italiens socialdemokratiske premiärminister Matteo Renzi träffar på fredag EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Italienskt förslag: Mer solidaritet mellan euroländerna

Italien vill se en budget för euroländerna och gemensamma åtgärder mot arbetslösheten för att få det vacklande EU-samarbetet på fötter.

Traditionellt är det Frankrike och Tyskland som driver EU-samarbetet med gemensam förslag på hur det ska utvecklas.

Nu vill Italiens ambitiöse socialdemokratiske premiärminister Matteo Renzi bidra med en vision för EU:s framtid, inte minst euroländernas. I ett niosidigt diskussionsunderlag publicerat på måndagen stakar han ut och hans finansminister Pier Carlo Padoan en rad förslag.

De flesta förslagen rör hur eurosamarbetet ska fördjupas men flyktingkrisen och energi- och skattefrågor tas också upp.

En röd tråd i underlaget är att alla euroländerna ska dela mer på ansvaret och vara beredda att finansiellt hjälpa till om ett av dem drabbas av ekonomisk kris.

Med en tydlig vink till Tyskland föreslår Italien att de euroländer med överskott i sin bytesbalans bör använda detta överskott till att investera.

”Mycket stora överskott i bytesbalansen har en negativ inverkan på hur euroområdet fungerar i helhet på samma sätt som underskott har. Investeringar är högsta prioritet för att få tillbaka EU på vägen mot hållbar tillväxt.””, heter det.

EU-kommissionen har länge påpekat att det tyska överskottet bör åtgärdas. Men den tyska regeringen håller inte med om den analysen.

Italien föreslår även en ”makroekonomisk stabilitetsmekanism” som ska sättas in om ett land plötsligt hamnar i ekonomisk kris för att förhindra att arbetslösheten skenar i väg.

”När den väl etablerats skulle den börja verka automatiskt för att undvika snåriga och tidsödande beslutsprocesser.”

De länder som inte behöver utnyttja mekanismen skulle enligt dokumentet ”dra fördel av en stabilare och välmående” omgivning.

Premiärminister Renzi vill på sikt bygga upp en gemensam budget för euroländerna under ledning av en eurofinansminister. I dag betalar exempelvis Portugal en betydligt större ränta när landet lånar på den globala finansmarknaden än Tyskland. Dessa skillnader ämnar förslaget minska.

Frankrikes socialdemokratiske president François Hollande har tidigare ställt sig bakom en gemensam eurobudget. Enligt medieuppgifter ska även den tyska regeringen vara beredd att diskutera en sådan budget, dock i begränsad omfattning.

I somras lanserades en rad förslag på eurosamarbetets framtid ska se ut. Den mest omfattande är den så kallade fem ordförandenas rapport som kom i juni 2015.

Enligt den kommer under mitten av nästa år de första förslagen baserade på diskussioner på högsta nivå kring rapporten att presenteras. Vissa av dem kan komma att kräva fördragsändringar. När EU-ländernas stats- och regeringchefer i juni träffas i Bryssel står frågan om eurosamarbetets fördjupning på dagordningen.