Slovakiens inrikesminister Robert Kaliňák, andra till vänster, diskuterar med kollegor under torsdagens ministermöte i Bryssel.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fullt EU-bråk i flyktingfrågan

Inrikesminister Anders Ygeman är inte optimistisk inför de fortsatta EU-diskussionerna om flyktingkrisen. Samtidigt kallar Grekland hem sin ambassadör från Wien och anklagar Österrike för 1800-talsfasoner.

I dag torsdag fortsätter ministerförhandlingar i Bryssel om hur unionen ska hantera det stora antal migranter som vill in i EU.

– Det är svårt att vara optimistisk i dessa tider, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) på väg in på mötet som är det sista innan det extrainsatta EU-toppmötet 7 mars aom Turkiet bjudits in till.

I början av mars räknar man med att migrationsströmmarna ska tillta igen tack vare fördelaktigare väderförhållanden. I år har redan över 100 000 personer tagit sig in i EU via Grekland.

Den gemensamma lösningen på EU-nivå att omfördela flyktingar från Grekland och Italien fungerar inte. Istället pågår febrila försök bland vissa medlemsländer att hitta andra lösningar.

På onsdagen hade Österrike bjudit in nio länder längs den så kallade Balkanrutten för ett krismöte. I ett gemensamt uttalande slog in- och utrikesministrarna på mötet fast att ”migrationsströmmarna längs västra Balkanrutten måste minskas markant”.

– Vi måste minska inflödet nu. Det är en fråga om EU:s överlevnad, sade den österrikiska inrikesministern Johanna Mikl-Leitner.

Dock bjöds inte Grekland in vilket av landets utrikesminister Nikos Kotzias benämndes som en ”ovänlig handling”. På torsdagen fick den grekiska regeringen ett steg längre och kallar hem sin ambassadör från Wien.

"Det är tydligt att de stora problemen i EU inte kan mötas med tankar, attityder, och utominstitutionella initativ som har sina rötter i 1800-talet", heter det i ett uttalande från det grekiska utrikesministeriet.

Efter att Österrike i förra veckan beslutat att endast ta emot 80 asylansökningar per dag – ett beslut som ifrågasätts av EU-kommissionen – har trycket på länderna söderut ökat. Att Makedonien stängt gränsen för afghaner får till följd att fler migranter sitter fast i Grekland.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras hotar att blockera EU-arbetet i Bryssel om situationen inte förändras.

– Vi accepterar inte att landet förvandlas till en lagerlokal för själar. Grekland kommer inte att gå med på uppgörelser om ansvarsfördelningen mellan medlemsländerna inte säkras, sade Tsipras på onsdagen, rapporterar Kathimerini.

Slovakiens inrikesminister Robert Kaliňák tror att dagens ministermöte i Bryssel kommer bjuda på ”dynamiska diskussioner”.

– Vi måste sätta större press på Grekland så att det gör det som förväntas, säger han på väg in på mötet.

Enligt Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière är högsta prioriteringen att stärka gränskontrollen mellan Grekland och Turkiet.

– Naturligtvis befinner sig Grekland i en svår situation. Därför är det mycket viktigt att stärka skyddet av de yttre gränserna mellan Grekland och Turkiet så att antalet flyktingar drastiskt och varaktigt minskas, säger de Maizière.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos som hittills förgäves försökt få med sig medlemsländerna på en gemensam lösning anser att mötet är kritiskt.

– Unionens enighet, och människoliv, står på spel. Vi har inte längre tiden på vår sida, säger Avramopoulos.

På onsdagen meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att invånarna ska få folkomrösta om huruvida landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningsprogram. Samma dag annonserade Belgien att landet inför gränskontroller mot Frankrike.