Tjeckiens president Miloš Zeman. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tjeckiskt mordförslag på högsta nivå

Tjeckiens kontroversielle president Miloš Zeman föreslår att landets premiärminister Bohuslav Sobotka ska avsättas med ett automatvapen.

De två tjeckiska politikerna kommer från samma socialdemokratiska bakgrund. Men president Miloš Zeman har under det senaste årets flyktingkris i Europa blivit allt mer extrem i sina uttalanden.

Tidigare i veckan fick Zeman under en föreläsning frågan hur man skulle kunna bli av med premiärminister Bohuslav Sobotka.

– Om man vill bli av med en politiker finns det bara ett demokratiskt sätt och det är fria val. Sen finns även ett odemokratiskt sätt och det stavas kalasjnikov, sade Miloš Zeman och syftade på den ryska automatkarbinen, rapporterar tjeckisk radio.

Premiärminister Bohuslav Sobotka, som varit en av de tuffaste motståndarna mot EU:s flyktingomfördelning, kommenterade uttalandet med att Tjeckien med stor sannolikhet är det enda landet i den civiliserade världen där presidenten öppet kan uppmana till att mörda regeringschefen.

– Jag kan hantera det men det stör mig att Zeman skrämmer mina barn, min familj och mina vänner, sade Sobotka.

President Miloš Zeman har tidigare gjort kontroversiella uttalanden om flyktingar som söker skydd i Europa och bland annat jämfört dem med en tsunami och att flyktingströmmarna finansieras av det muslimska brödraskapet.