Serbiens premiärminister Aleksandar Vučić. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nyval i Serbien för att säkra stabiltet

Den serbiske premiärministern Aleksandar Vučić kallar till nyval för att behålla stabiliteten under  medlemskapsförhandlingarna med EU.

– Mitt beslut är att hålla nyval. Serbien behöver ytterligare fyra år av stabilitet så att vi är redo att gå med i EU, sade premiärminister Aleksandar Vučić på söndagen, rapporterar AFP.

Annons

Hans konservativa och proeuropeiska SNS har för närvarande egen majoritet i parlamentet. Enligt en opinionsundersökning från slutet av 2015 skulle SNS få drygt hälften av stödet. Nästa ordinarie parlamentsval skulle hållas först om två år.

Serbien fick i början av 2012 grönt ljus som kandidatland till EU och två av de sammanlagt 35 förhandlingskapitlen öppnades i december i fjol. Hur lång tid förhandlingarna tar beror på hur väl kandidatlandets lagar ligger i linje med EU-reglerna. För grannlandet Kroatien tog det exempelvis tio år från att landet ansökte om medlemskap till att det blev EU-medlem i juli 2013.