Annons

EU:s skattekommissionär, den franske socialdemokraten Pierre Moscovici, ansvarar för förslaget. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya regler ska stoppa skattefiffel i EU

Ett kommande EU-förslag ska täppa till kryphål som storföretag utnyttjar för att få ned skattebördan.

Förslaget väntas komma i nästa vecka enligt en talesperson för EU-kommissionen.

”De tillvägagångssätt som detta direktiv riktar in sig på involverar situationer där skattebetalare agerar mot lagens syfte och drar fördel av skillnader mellan nationella […] system”, heter det i förslaget som Financial Times läst.

Enligt tidningen är förslaget ett av de mest långtgående stegen som EU tagit för att bekämpa så kallad aggressiv skatteplanering i kölvattnet av 2014 års avslöjande om skattefusk i Luxemburg.

Förutom att täppa till kryphål väntas kommissionen även lägga fram riktlinjer som ålägger alla företag med en större årsomsättning än motsvarande sju miljarder kronor att meddela myndigheterna i de länder de verkar som sin vinst och hur mycket skatte de betalar.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD beräknar att världens länder årligen går miste om motsvarande 580 till 2000 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter på grund av företags aggressiva skatteplanering.

Eftersom förslaget rör skattefrågor krävs det att alla medlemsländer ställer sig bakom det för att det ska bli verklighet.