Till höger Sveriges inrikesminister Anders Ygeman tillsammans med sin spanske kollega Jorge Fernández Díaz under fredagens möte i Bryssel.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ygeman tror omstridd PNR-fråga är löst

Efter år av oenighet bedömer Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) att medlemsländerna i rådet och EU-parlamentet enats om insamling av flygpassageraruppgifter, PNR.

– Min bedömning att rådet nu är överens i PNR-frågan och överens om att ta den kompromiss som man kommit överens om med EU-parlamentet, säger Anders Ygeman på fredagen i samband med ett möte med sina EU-kollegor.

Ett formellt beslut i frågan tas dock senare, sannolikt innan årsskiftet enligt inrikesministern som tycker att överenskommelsen är ”otroligt glädjande”

– Det här är ett viktigt steg i EU:s kamp mot terrorismen. Vi kommer mycket bättre möjligheter att följa det som kallas terrorkrigsresenärer, säger Ygeman och syftar på de personer som reser till exempelvis Syrien, Irak eller Ukraina.

Kompromissen innebär att passageraruppgifterna från flygresor in i något EU-land kommer att vara öppet tillgängliga i ett halvår. Lagras får uppgifterna göras i upp till fem år. Det blir dessutom frivilligt för medlemsländerna att även lagra uppgifter för flygresor inom EU – något Sverige gör sedan tidigare och som Anders Ygeman hoppas att alla länder ska göra.

Efter terroristattackerna mot franska tidningen Charlie Hebdo tidigare i år och Parisattackerna i mitten av november har medlemsländerna pressat på EU-parlamentet att gå med på gemensam insamling av passageraruppgifter.