Hoppa till artikelns andra spalt.

Svåra regeringsförhandlingar efter spanskt val

Två nya partier har röstats in i det spanska parlamentet för första gången. Tillsammans får de närmare en tredjedel av platserna.

Inget av de två partier, konservativa PP och socialdemokratiska PSOE, som dominerat spansk politik sedan landet blev demokratiskt på slutet av 1970-talet fick egen majoritet i söndagens parlamentsval.

Störst blev regeringspartiet PP med knappt 30 procent av rösterna. Partiets ledare tillika premiärminister Mariano Rajoy ska göra ett första försök att bilda regering. Av de större partierna ligger ideologiskt det liberala Ciudadanos PP närmast. Men dess partiledare Albert Rivera har både före och efter valet sagt att han inte är intresserad av att samregera. Även om han skulle komma på andra tankar når inte en koalitionsregering mellan de två partier upp till de 176 mandat som krävs för att få majoritet i parlamentets underhus.

Ett annat alternativ är en bred koalition mellan PP och PSOE, något som premiärminister Mariano Rajoy tidigare öppnat för förutsatt att den socialdemokratiske ledaren Pedro Sánchez först avgår.

Socialdemokratiska PSOE, som gör sitt sämsta val någonsin, kan bilda en vänstermittenregering om både vänsterpartiet Podemos och liberala Ciudadanos ger samtycke. 

Annons

För både Podemos och Ciudadanos är detta första gången de röstas in i det spanska parlamentet. Tillsammans fick 107 av de 350 platserna i underhuset.

Första gången det nya parlamentet sammanträder är 13 januari 2016 och en förtroendeomröstning väntas först i slutet av månaden. 

Om förhandlingarna misslyckas kan nyval komma att äga rum tidigt nästa år.

Valdeltagandet låg på 73,2 procent.