Lag och rättvisas ledare Jarosław Kaczyński tillsammans med premiärminister Beata Szydło från samma parti. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stort opinionstapp för kritiserat polskt regeringsparti

Stödet för nationalkonservativa Lag och rättvisa har på bara en månad fallit med en fjärdedel. Samtidigt anser närmare tre av fem att partiets senaste åtgärder utgjort en attack mot demokratin.

När Lag och rättvisa i slutet av oktober vann det polska parlamentsvalet fick det nationalkonservativa partiet 37,6 procent av rösterna och kunde bilda majoritetsregering. 

Men i en färsk opinionsundersökning publicerad i Gazeta Wyborcza har partiet på bara 1,5 månader har stödet minskat till 27 procent.

Kritiken mot partiet och dess president Andrzej Duda, som valdes in i maj, har sedan makttillträdet varit hård. En av regeringens första åtgärder var att byta ut redan utsedda domare i landets författningsdomstol mot partitrogna kandidater.

EU-parlamentets tyske socialdemokratiske talman Martin Schulz liknade i förra veckan åtgärderna med en statskupp.

Annons

– Det som utspelar sig har karaktär av en statskupp och är dramatiskt, sade Schulz till radio Deutschlandfunk och tillade att en debatt i EU-parlamentet om situationen i landet är att vänta inom kort.

Samma undersökning visar att 58 procent av de tillfrågade anser att regerings och presidentens agerande är en ”attack mot demokratin”.

Två tredjedelar av de tillfrågade anser dessutom att president Duda inte är oberoende utan tar order från Lag och rättvisas partiledare Jarosław Kaczyński.

I helgen demonstrerade tiotusentals personer mot regeringen i huvudstaden Warszawa.

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans granskar om det begås systematiska brott mot rättsstatligheten i landet.