Hoppa till artikelns andra spalt.

Minister varningsflaggar: Svenskt EU-mål allt tuffare att nå

Trots att arbetslösheten minskar i Sverige tror regeringen att målet om att bli EU-bäst år 2020 blir allt svårare att nå. En unik sammanställning som Europaportalen tagit fram visar att Sverige historisk aldrig har haft EU:s lägsta arbetslöshet.

I valrörelsen 2014 lovade Socialdemokraterna att Sverige år 2020 ska ha den lägsta arbetslösheten i EU. Löftet upprepades av statsminister Stefan Löfven i regeringsförklaringen.

Men på grund av flyktingkrisen tror arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att det löftet blir svårare att uppfylla.

– Med den flyktingkris vi har sett under hösten och som vi är mitt uppe är det klart att målet blivit tuffare att nå. Det kommer att krävas mer för att vi ska klara det, sade Johansson under en pressträff på torsdagen.

Sedan tidigare har både EU-kommissionens och FN-organet ILO:s prognoser pekat på att Sverige inte kommer att få den lägsta arbetslösheten i EU år 2020.  Europaportalens graf ovan visar att Sverige helt saknar erfarenhet av att ha EU:s lägsta arbetslöshet. Sedan landet blev EU-medlem 1995 har arbetslösheten inte under något enskilt år varit EU:s lägsta.

Lägst arbetslöshet i oktober hade Tyskland med 4,5 procent. Sverige placerade sig på en trettonde plats med en arbetslöshet på 7,2 procent.