Hoppa till artikelns andra spalt.

Liberal skräll väntas i spanska valet

Stödet för det liberala uppstickarpartiet Ciudadanos har vuxit i raketfart. Om bara några dagar avgörs vilket parti som ska styra Spanien de närmaste fyra åren.

I den senaste opinionsundersökningen inför nästa veckas spanska parlamentsval stöds Ciudadanos av 21,9 procent av de tillfrågade. Det är mer än det som socialdemokratiska PSOE får som tillsammans med konservativa regeringspartiet PP är de traditionella maktpartierna i Spanien. Skillnaden mellan Ciudadanos och PSOE ligger dock inom felmarginalen.

I början av året låg stödet för Ciudadanos runt tre-fem procent men har därefter stadigt klättrat i opinionen. Partiet, som bildades 2006, var från början ett regionalparti som kämpade mot Kataloniens självständighetskamp från övriga Spanien.

Annons

Partiets mål är att bli störst i parlamentsvalet 20 december och tänker bara ingå i en regering om partiet själv får leda den enligt Luis Garicano, en av dess ledande figurer, till Financial Times.

– Vi är mycket nära att bli större än socialdemokraterna eller har redan blivit det och har PP inom räckhåll, sade Garciano.

Stödet för nybildade vänsterpartiet Podemos, som vid årets början var största parti, har dock minskat och ligger i dagsläget på runt 15 procent.