Ungerns EU-kommissionär Tibor Navracsics. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Juncker tar ungersk kommissionär i örat

Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker riktar kritik mot att Ungerns EU-kommissionär Tibor Navracsics klagat på ett medborgarinitiativ mot den ungerska regering.

EU-kommissionen godkände tidigare i veckan ett så kallat medborgariniatativ som kräver att EU juridiskt sätter press på Ungern där initiativtagarna menar att grundläggande rättigheter satts på spel.

Godkännandet innebär att initiativtagarna har ett år på sig att samla in den miljon namnunderskrifter som krävs för att kommissionen ska ta ställning i frågan.

Ungerns EU-kommissionär Tibor Navracsics, som kommer från regeringspartiet Fidesz, skrev innan beslutet ett brev till övriga kommissionärer där han bad dem att inte ta ett beslut på veckans kommissonärsmöte där han var frånvarande.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker svarade Navracsics med hänvisning till artikel 17.3 i EU-fördraget att ”kommissionärer inte får försvara åsikter från den regering som föreslog deras nominering utan måste enbart vara uppbunden av unionens allmänna intresse”, rapporterar EUobserver som läst brevet.

Navracsics har tidigare varit utrikes- och justitieminister under premiärminister Viktor Orbán. När han för drygt ett år sedan skulle utses till kommissionär blev han av med frågor rörande ”medborgarskap” i sin portfölj som istället innehåller utbildning, kultur, ungdom och idrott.