Storbritanniens premiärminister David Cameron och Polens premiärminister Beata Szydło efter torsdagens möte.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

Camerons hopp om att särbehandla EU-arbetare grusas

Den brittiske premiärministerns krav på frysa ute arbetande EU-migranter från bidrag i fyra år blir allt svårare att driva igenom. Samtidigt letar diplomater i Bryssel efter möjliga kompromisser.

Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron har i veckan besökt flera huvudstäder i östliga medlemsländer för att försöka övertyga dem att gå med på hans krav inför den kommande brittiska EU-omröstningen.

Av hans fyra krav är det om att arbetande EU-medborgare måste vistas i Storbritannien i fyra år innan de kan få tillgång till landets välfärdssystem – det svåraste att få med övriga regeringschefer på.

I och med torsdagens besök i Warszawa och landets konservativa premiärminister Beata Szydło har Cameron enligt polska tjänstemän insett att kravet, som i praktiken innebär olaglig diskriminering av EU-medborgare, inte kommer att kunna ros hem.

– Han gjorde ett halvhjärtat försök [att övertyga Szydło om kravet]. Men han visste att [kravet] inte längre ligger på bordet, sade en anonym polsk tjänsteman till Financial Times.

På en presskonferens efter mötet menade Beata Szydło att den fria rörligheten i EU är en grundläggande rättighet.

– Det finns frågor där vi inte ser på saken på samma sätt. Dessa frågor kommer att diskuteras ytterligare för att försöka lösa dem i enhällighet, sade Szydło.

I Bryssel undersöks dock andra möjligheter för att kunna tillgodose David Camerons krav.

Enligt nyhetsbyrån AFP är en sådan möjlighet en ”nödbroms” som Storbritannien kan använda om migrationen från andra EU-länder sätter ett alltför stort tryck på det brittiska välfärdssystemet.

Den brittiska regeringen har trots tidigare uppmaningar från EU-kommissionen inte presenterat någon studie som visar på att migranter från övriga EU-länder utgör någon belastning på landets välfärdssystem eller att det utnyttjas på ett systematiskt sätt av migranterna.

Tvärtom visar en rad studier på att Storbritannien tjänar – indragna skatter överstiger vida utbetalningar i form av exempelvis arbetslöshetsersättning och barnbidrag, på den stora migrationen från övriga EU.

En färsk studie från EU-byrån Eurofound som forskar om bland annat arbetsvillkor slår fast att EU-medborgare från länderna i den stora utvidgningen 2004 i genomsnitt använder mindre bidrag som arbetslöshetsersättning, sjukersättning, bostadssubventioner än brittiska medborgare.

David Cameron hade tidigare hoppats nå en överenskommelse på nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel. Men enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk är oenigheten bland medlemsländerna så stor att en uppgörelse inte kan nås. Nästa toppmöte och möjlighet att enas är i februari 2016.