Storbritanniens premiärminister David Cameron. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron kräver att få diskriminera EU-medborgare

Om inte EU tillåter Storbritannien att diskriminera andra medborgare på arbetsmarknaden kommer David Cameron att kampanja för att landet lämnar EU. Det uppger den brittiska tidningen The Telegraph.

En grundläggande princip i EU-samarbetet är ingen EU-medborgare ska diskrimineras på andra medlemsländers arbetsmarknader. Det ligger i EU-begreppet fri rörlighet. En svensk som stadigvarande arbetar i Tyskland ska ha samma relevanta förmåner som tyskar. Samma gäller en polack som arbetar i Storbritannien. Det sistnämnda vill dock den brittiske konservative premiärministern David Cameron ändra på.

David Camerons krav framfördes under en rad stormiga och intensiva möten i Bryssel och Paris på söndag och måndag med EU-kommissionens ordförande, den kristdemokratiske luxemburgaren Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande den liberalkonservative polacken Donald Tusk samt ledande EU-tjänstemän.  Det avslöjar den brittiska tidningen The Telegraph.

Den brittiske premiärministern kräver att EU:s stats- och regeringschefer under toppmötet 17-18 december ger honom ett nytt juridiska bindande protokoll till EU:s fördrag som gör det möjligt för Storbritannien att diskriminera arbetstagare som anländer från Polen, Ungern och andra fattigare EU-länder, skriver tidningen.

Om landet inte får undanta andra EU-medborgare från arbetsrelaterade förmåner under en fyraårsperiod hotar David Cameron med att gå över till nejsidan inför den kommande folkomröstningen om britterna ska vara kvar som medlemmar i den Europeiska unionen.

En anonym källa säger till The Telegraph att människor som deltagit i mötena blivit chockade över premiärministerns ultimatum.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) avvisade i början av november ett likande upplägg.

– Vi är mycket måna att Storbritannien stannar kvar i unionen. Men det betyder inte att vi accepterar vad som helst. För vi måste stå upp för principer som den fria rörligheten och ickediskriminering när det gäller sociala rättigheter vid fri rörlighet, sade statsminister Stefan Löfven i Stockholm som ett svar på den brittiska finansministerns krav på fördragsförändring.

Även en rad andra stats- och regeringschefer har uttryckt ett motstånd mot att begränsa EU:s fria rörlighet.