EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bryssel om historiskt klimatavtal: Inte perfekt men...

Enligt EU:s klimatförhandlare Miguel Arias Cañete är Parisöverenskommelsen inte prefekt men utgör stommen för att hantera den globala uppvärmningen.

En ”glad och lättad” Miguel Arias Cañete, EU:s klimatkommissionär, menar att unionens huvudmål med de senaste veckornas förhandlingar i Paris har uppnåtts: ett bindande avtal med en översikt vart femte år och öppenhet.

– Det var extremt svårt att förlika så många intressen. Det kanske inte är perfekt, men vi har stommen för att få ett ambitiöst och robust verktyg för att hantera den globala uppvärmningen, säger Miguel Arias Cañete som representerade medlemsländerna under förhandlingarna, på måndagen.

Annons

Även från EU-parlamentet var tongångarna positiva.

– Paris har lyckats där tidigare förhandlingar misslyckats, sade parlamentets talman Martin Schulz.

I avtalet har nästan alla länder i världen åtagit sig att hålla nere den globala uppvärmningen med minst två grader jämfört med förindustriella nivåer. Det finns även en referens om att sträva efter att hålla uppvärmningen närmare 1,5 grader.

Avtalet börjar gälla 2020, med start 2018 ska en översyn göras vart femte år. Motsvarande 850 miljarder ska överföras från rika länder till utvecklingsländer för att hjälpa dem i omställningen.