Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungerns premiärminister: Med flyktingar ökar terrorhotet

Viktor Orbán kallar liberaler för frihetens fiender och pekar ut flyktingar som potentiella terrorister.

Det finns enligt den ungerske premiärministern ett ”överväldigande logiskt” samband mellan terrorism och muslimers invandring till Europa.

– Alla [migranter] utgör ett hot mot säkerheten eftersom vi inte vet vilka de är. Om man tillåter tusentals eller miljoner oidentifierade personer in i sitt hus … kommer terrorismen öka markant, sade Orbán i en intervju med Politico.

– Majoriteten av våra ledare i väst förnekar det faktum.

Ungern har under Viktor Orbáns ledning fått mycket kritik från bland annat EU-parlamentet och USA. Men han avvisar kritiken som ”löjlig” och menar att han brännmärks som en ”främlingsfientlig Putintyp” av den ”mycket arroganta och aggressiva” västeuropeiska huvudfåran.

Premiärministern menar att EU måste förändras i grunden. Det ska ske genom förstärkt skydd av unionens yttre gränser. Han vill även se att EU:s fördrag skrivs om så att makt förs tillbaka från Bryssel till medlemsländerna.

Huruvida han tror att EU kommer vara kvar om tio år är enligt honom ”en öppen fråga”.

Viktor Orbán har tidigare efterfrågat en debatt om att återinföra dödsstraffet i Ungern och avvisat den liberala demokratin.

– Liberalism i Europa koncentrerar sig inte på frihet utan politisk korrekthet. Det har blivit en förstelnad ideologi, dogmatisk skulle jag säga. Liberaler är frihetens fiender, säger Orbán som gärna låter sig beskrivas som populist.

– Att vara en populist innebär att man försöker tjäna folket. Det är positivt, sade Orbán till Politico.

Under hans styre har även pressfriheten i landet minskat och samarbetsorganisationen OSSE kritiserade det senaste parlamentsvalet 2014 för att vara riggat till hans parti Fidesz fördel.