Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (mitten) i samtal med Finlands statsminister Juha Sipilä (vänster) och Sveriges statsminister Stefan Löfven (höger).

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nordiska grannar välkomnar svensk gränskontroll

I Finland, Norge och Danmark ser man positivt på det svenska beslutet om att införa gränskontroller och räknar med att det ska minska på asyltrycket i deras länder.

I dag vid klockan tolv inför Sverige gränskontroller, enligt ett regeringsbeslut på torsdagen.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen betraktar inte det svenska beslutet ”som en ovänlig handling” och menar att gränskontroller inte är aktuellt för Danmarks del eftersom det enligt honom riskerar att öka antalet asylsökande i landet.

– Sanningen är att om man inför mycket massiva gränskontroller riskerar man att få fler och inte färre asylsökande, sade Løkke Rasmussen, rapporterar Politiken.

Anledningen till detta enligt den danske statsministern är att gränskontroller gör det svårare för flyktingarna att ta sig vidare och att de därför hellre väljer att söka asyl i det land som inför kontrollerna.

Han tillade dock att Danmark är redo att införa gränskontroller om det skulle bli nödvändigt.

– Vi följer situationen timme för timme, dag för dag, vad den exakta effekten blir på Danmark av det som beslutats i Sverige, sade Lars Løkke Rasmussen.

Även Schengenlandet Norge drar samma slutsatser. Justitieminister Anders Anundsen från Fremskrittpartiet välkomnar beslutet.

– Att Sverige nu inför en viss skärpning av sina gränskontroller kan också få en positiv effekt på asyltillströmningen till Norge. Detta på grund av att personer som kommer till Sverige antingen måste söka asyl i Sverige eller bli stannade vid gränsen. Det är då sannolikt att färre använder Sverige som transitland till Norge, sade Anders Anundsen till Aftenposten.

I Finland ser statsminister Juha Sipilä inget behov av att införa gränskontroller där man sedan tidigare har en ökad kontroll i de norra delarna av landet, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Inrikesminister Petteri Orpo twittrar att beslutet är både väntat och bra för Finland.

Det finska inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg säger till Yle att Sveriges beslut minskar på mängden asylsökande i Finland.

– Varenda asylsökande måste nu ansöka om asyl och låta sig registreras i Sverige. De kan inte åka genom Sverige och registreras på nytt i Finland för då blir de så kallade Dublin-fall, sade Nerg och syftade på EU-regeln som säger att flyktingar måste söka asyl i det första medlemsland de ankommer.

I norra Tyskland förbereder städerna Kiel, Lübeck och Flensburg inkvartering i det fall flyktingar skulle välja att inte ta färjan över till Sverige. I oktober reste dagligen runt tusen flyktingar via delstaten Schleswig-Holstein norrut, de flesta till Sverige, rapporterar Focus.

Sedan tidigare har Tyskland och Österrike infört tillfälliga gränskontroller.