Statsminister Lars Løkke Rasmussen förespråkar ett ja i folkomröstningen 3 december. Arkivbild.

Bild: Venstre

Hoppa till artikelns andra spalt.

Mycket stor osäkerhet inför dansk EU-omröstning

Danskarna köper inte partiernas argument att landet kommer kastas ut ur EU:s polissamarbete vid ett nej i den kommande folkomröstningen.

I slutet av 2014 enades den dåvarande socialdemokratiskt ledda regeringen med tre oppositionspartier om att utlysa en folkomröstning om huruvida landet ska ha kvar sitt EU-undantag för rättsliga frågor.

Partierna vill upphäva det undantag som i dagsläget håller Danmark utanför EU:s säkerhetssamarbete. Undantaget, hotar enligt dem, Danmarks nuvarande medverkan i Europol och även det planerade utbytet av flygbolags passagerarlistor, PNR.

– Det är en enormt viktig folkomröstning där vi ska rösta för ett tryggare Danmark som fortsättningsvis kan vara en fullvärdig medlem i det europeiska polissamarbetet Europol, sade statsminister Lars Løkke Rasmussen på tisdagsmorgonen, rapporterar affärstidningen Børsen.

Men inför folkomröstningen 3 december visar en opinionsundersökning på att bara 14 procent av de tillfrågade tror på det argumentet.

47 procent tror till skillnad från partierna att Danmark kan fortsätta vara med i Europol.

Undersökningen visar samtidigt att 30 procent avser rösta nej i folkomröstningen och 27 procent ja medan resten, hela 43 procent, i dagsläget inte vet hur de ska rösta.