Den brittiske premiärministern David Cameron. Arkivbild.

Bild: Number 10

Hoppa till artikelns andra spalt.

Cameron om förändrat EU: Ingen omöjlig uppgift

Inför landets kommande folkomröstning lägger den brittiske premiärministern fram fyra krav på EU.

I dag tisdag skickar den brittiske premiärministern David Cameron ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk med sina krav inför de formella förhandlingarna om landets EU-medlemskap. Förhandlingarna föregår den folkomröstning som ska äga rum innan 2018.

– Det är kanske viktigaste beslutet som britterna ska ta vid valurnorna under vår livstid, sade David Cameron under ett tal på tisdagen.

Premiärministers krav kan sammanfattas med att han vill se större flexibilitet i medlemsländernas EU-medlemskap. Han delar in de brittiska kraven i fyra kategorier: skydd för länder utanför eurozonen, öka den ekonomiska konkurrenskraften, ge nationella parlament mer makt och begränsa tillgången till bidrag för andra EU-medborgare i landet.

– Jag förnekar inte att det är en stor uppgift att få igenom förändringar som kräver 27 andra demokratiers bifall med sina egna bekymmer. Men omöjlig? Det tror jag inte för en sekund. De förändringar som Storbritannien söker ligger inte i en låda märkt ”omöjligt”. De går i högsta grad att lösa, sade David Cameron.

Det sista kravet – att begränsa EU-medborgares rätt till bidrag i landet – anses vara det svåraste att få igenom. Flera medlemsländer har tidigare dragit en röd linje vid diskriminering av EU-medborgare – något som även EU-lag förbjuder.

Den brittiske premiärministern kräver ett ”tydligt, legalt bindande och oåterkalleligt avtal” med stats- och regeringscheferna och att vissa krav skrivs in i fördraget nästa gång EU gör en ändring. Tidigare talades det om att han ville se en fördragsändring innan folkomröstningen, men detta är inte längre aktuellt efter sonderingar i övriga medlemsländer.

Kraven utgör grunden för de förhandlingar som Cameron nu formellt inleder med Europeiska rådet där medlemsländers stats- och regeringschefer sitter och kommer nästan tre år efter att han i januari 2013 utlovade en brittisk folkomröstning om EU-medlemskapet. När exakt omröstningen äger rum, som enligt brittisk lag måste ske innan 2018, offentliggörs först när David Cameron anser att förhandlingarna är klara.

Premiärministern lovar att med ”själ och hjärta” kampanja för att Storbritannien ska stanna kvar i EU om kraven uppfylls men ”utesluter inget” om han inte får sin vilja igenom.

– Jag kampanjar inte för att lämna EU, jag kampanjar för en bättre uppgörelse för Storbritannien, sade Cameron som under sitt tal målade upp en i allmänhet positiv bild av landets EU-medlemskap.

– Att lämna EU är inte något snabbspår till mjölk och honung, sade han och pekade på att Storbritannien vid ett utträde ur EU måste omförhandla runt ett femtiotal frihandelsavtal som landet har via sitt medlemskap och att Storbritanniens inflytande i världen riskerar att minska.

EU-kommissionens första analys av de brittiska kraven ger ett blandat svar.

– Vid ett första påseende ser vi vissa genomförbara delar, vissa svåra och vissa mycket problematiska, sade Margaritis Schinas, talesperson för kommissionen efter talet.

Men brittiska EU-motståndare riktar kritik mot Cameron krav som de anser bara vara kosmetiska.

”Låt er inte luras av regeringens dimridå i förhandlingarna. Vi förväntar oss att Cameron får det han ber om eftersom det han ber om är ringa”, heter det i ett uttalande från nej-kampanjen Vote Leave.

”[Det är] tydligt att herr Cameron inte siktar på någon substantiell omförhandling”, twittrade Europaparlamentarikern och ledaren för nationalistiska och EU-kritiska Ukip, Nigel Farage, på tisdagen.

Under EU-toppmötet i december ska medlemsländernas stats- och regeringschefer diskutera de brittiska kraven.