Slovakiens socialdemokratiske premiärminister Robert Fico. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Slovakiens premiärminister gör avbön om flyktingar

Robert Ficos socialdemokratiska Smer får tillsvidare stanna kvar i sin europeiska partiorganisation.

I ett brev till förra veckans möte i Europeiska socialdemokratiska partiet avvisar den slovakiske premiärministern Robert Fico anklagelser om att främlingsfientlighet.

”Jag vill återigen tillbakavisa de uttalanden som förekommit i media där jag förment talat om migranter och minoriteter på ett diskriminerade sätt”, skriver Fico som bland annat ska ha vägrat ta emot muslimer med motiveringen att det inte finns några moskéer i Slovakien och att landet är till för slovaker och inte för minoriteter.

”Personer i fara ska få en hjälpande hand från Slovakien oavsett deras trosuppfattning, hudfärg, ras.”, fortsätter Fico.

De svenska socialdemokraterna i EU-parlamentet och den socialdemokratiska partigruppen S&D:s ledare har tidigare krävt att Ficos parti Smer sparkas ut ur Europeiska socialdemokratiska partiet. Men efter flera samtal och Ficos brev får hans Smer stanna kvar. I alla fall tills vidare.

”Europeiska socialdemokratiska partiet kommer fortsätta att granska situationen”, heter det i ett uttalande från partiorganisationen.

Slovakien var ett av fyra länder som för en vecka sedan röstade nej till EU:s flyktingkvoter. Landet har hotat att stämma EU för beslutet och har till slutet av november på sig att bestämma sig huruvida man vill skicka in stämningsansökan till EU-domstolen eller ej.

Smer uteslöts efter det slovakiska parlamentsvalet 2006 från det Europeiska socialdemokratiska partiet på grund av sitt samarbete med nationalistiska och högerpopulistiska SNS.

2012 anklagades landet av EU-kommissionen för att använda medeltida och ovärdiga metoder för att fastställa asylsökandes sexuella preferenser.

Smer styr Slovakien med egen majoritet sedan valet 2012.