Hoppa till artikelns andra spalt.

Politisk överraskning banar väg för vänsterregering i Portugal

Efter försäkringar från vänsterpartier om att följa EU-regler kan socialdemokraterna ta över regeringsmakten i Portugal.

Sittande premiärminister Pedro Passos Coelhos konservativa regeringskoalition PàF blev i förrförra veckans portugisiska parlamentsval större än oppositionella socialdemokratiska PS. Men koalitionen förlorade sin majoritet i parlamentet.

President Aníbal Cavaco Silva gav dock premiärminister Coelho i uppdrag bilda regering. Sedan dess har regeringsförhandlingar pågått och ett nytt alternativ uppstått efter att vänsterpartistiska BE och kommunistiska PCP-PEV tonat ned sin EU-kritik. Tillsammans skulle de foga över 121 platser av totalt 230 i landets parlament.

Annons

– Vad som är tydligt, och det kan komma som en överraskning för många eftersom det är nytt, är att det för första gången kan bli en regering som återspeglar vänsterns majoritet i parlamentet utan att det utgör en risk för EU-reglerna, sade socialdemokratiska PS ledare António Costa, till Reuters på tisdagskvällen.

– Socialistpartiet är i en bättre ställning än högern att forma en ny regering som kan vara stabil under de kommande fyra åren, sade Costa som förandlar med såväl vänsterpartierna som med högerkoalitionen.

Men högerledaren Pedro Passos Coelho var efter tisdagens möte med socialdemokraterna inte positiv.

– Vårt möte slutade några som helst resultat, sade Coelho.