Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel och Hollande: Förändra EU:s asylsystem

Tyskland och Frankrikes ledare varnar för nationalism och vill ha gemensam asylrätt.

För första gången på 26 år talade på onsdagen de båda ledarna för EU:s politiskt och ekonomiskt två viktigaste länder inför EU-parlamentet i Strasbourg. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande satte fokus på flyktingkrisen och de främlingsfientliga strömningar som uppstått i Europa.

– Vi får inte låta oss domineras av rädsla. Lockelsen att göra en nationell reträtt finns vid varje umbärande. Inget är mer fåfängt än att försöka rädda sig själv, smyga undan, söka skydd när stora händelser uppstår i världen, sade Hollande som ställde sig bakom sin företrädare François Mitterrands ord om att ”nationalism är krig”.

Istället vill han se ett mer EU-samarbete för att tackla flyktingkrisen

– Vi måste definiera en mer sammanhängande asylpolitik. Det vill säga en verkligt gemensam asyl i EU, sade Hollande som samtidigt vill stärka unionens yttre gränser.

Tysklands förbundskansler dödförklarade EU:s så kallade Dublinförordningen som säger att flyktingar måste söka asyl i det första medlemsland den ankommer till.

– Låt oss vara ärliga. Dublinförfarandet i sin nuvarande form är i praktiken föråldrad, sade Angela Merkel som vill se en mer ”rättvis och rimlig flyktingfördelning i alla medlemsländer”.

– Vi får i flyktingkrisen inte falla för frestelsen att falla tillbaka till nationellt agerande. Helt tvärtom behöver vi just nu mer Europa, sade Merkel.

Frankrikes Hollande påpekade att han även vill se djupare EU-samarbete kring bland annat euron och skatter.

– Debatten handlar inte om mindre eller mer Europa. Det handlar om bejakandet av Europa eller slutet för Europa. Det finns ingen annan lösning än ett starkt Europa för att säkerställa vår självständighet, sade François Hollande.