Nyutsedde premiärminister Pedro Passos Coelho får en svår uppgift att styra Portugal utan majoritet i parlamentet. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Högerledare får regeringschans i Portugal

Trots att högerkoalitionen PàF inte har majoritet i parlamentet får tidigare premiärminister Passos Coelho första tjing att bilda regering.

I det portugisiska parlamentsvalet 4 oktober blev regerande högerkoalitionen största block men förlorade sin majoritet i parlamentet.

Samtal mellan högerblocket och socialdemokratiska PS gick dock i stå. Istället närmade sig PS vänsterpartistiska BE och kommunistiska PCP-PEV efter att de två sistnämnda lättat på sin EU-kritik.

Men på torsdagen valde ändå president Aníbal Cavaco Silva att ge högerblockets ledare och tidigare premiärminister Pedro Passos Coelho uppdraget att försöka bilda regering. Presidenten motiverade sitt beslut med att en allians mellan socialdemokrater och partier på yttre vänsterkanten ”helt klart saknar enhetlighet” och att det skulle få ”mycket allvarliga” ekonomiska och finansiella konsekvenser för landet.

Passos Coelho har nu tio dagar på sig att försöka få ihop en regering och säkra stöd i parlamentet – en uppgift som enligt portugisisk media kan bli svår.